Апелът е отправен към властите, информираха от БЛС.

Най-масовата европейска организация на всички лекари подкрепи усилията на БЛС за ограничаване случаите на агресия срещу лекари, медицински сестри, фелдшери в България. На 18-ти април съсловната организация на лекарите изпрати писмо до европейските си партньори от CPME във връзка с тревожната тенденция на нарастване на случаите на нападения над медици.

В него се казва: „При острия дефицит на кадри в здравеопазването, заради тези проблеми, ние не спираме да губим опитни специалисти. Ние продължаваме да настояваме институциите в България, които са ангажирани да оказват дисциплиниращ ефект, да бъдат максимално строги и безкомпромисни. Да не се взимат предвид смекчаващите вината обстоятелства и да има ефективни присъди“.

Европейската организация беше информирана за рестарта на национална кампания срещу насилието над медици #ПребориГнева, както и бяха предоставени данни за регистрираните случаи на физическа и вербална агресия. Отговорът на CPME до институциите в България не закъсня и в писмо, адресирано до премиера Бойко Борисов, министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, председателя на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова и главния прокурор Сотир Цацаров се казва: „Бяхме много загрижени да чуем за разрастването на насилието срещу лекари и други здравни специалисти в България. Бяхме информирани за това, че въпреки наличието на действащо законодателство за действия срещу агресорите, неговото прилагане не е ефективно и много престъпления остават несанкционирани.

CPME не може да толерира ситуация, в която лекарите и другите здравни специалисти се сблъскват с такава опасност в ежедневната си практика. За да се запази фундаменталното право на пациентите на здраве, е необходима също така защита на здравните специалисти, които предоставят грижите. В замяна на това лекарите имат етично задължение да лекуват всеки пациент в съответствие с техните здравни нужди и без никаква дискриминация. Докато този принцип на медицинска неутралност най-често се оспорва в конфликтни зони, случаите на насилие срещу здравни специалисти показват, че то е в опасност и при ежедневното здравеопазване. Това е неприемливо“, пишат до институциите от CPME.

„Вярваме, че споделяте нашата загриженост и ви призоваваме да предприемете спешни действия за подобряване на защитата на здравните специалисти в ежедневната им практика. CPME подкрепя Българския лекарски съюз при застъпничеството за по-добрата защита на лекарите“.

От CPME завършват писмото до здравните власти с уверението, че съвместните усилия ще допринесат за решаването на проблема, както и че ще повдигнат този въпрос на европейско равнище.

Писмото е подписано от проф. д-р Франк Улрих Монтгомъри, председател на CPME и Анабел Сиибом, главен секретар на организацията.

С оригиналния текст на писмото можете да се запознаете ТУК

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече