Това съобщиха от болницата.

Военнослужещи и студенти се включиха в поредната акция „Дари кръв”, организирана от Центъра по трансфузионна хематология на Военномедицинска академия (ВМА), съобщиха от болницата.

Специалистите от Кръвния център отидоха на място във Военна академия „Г. С. Раковски” в столицата, при желаещите да помогнат на болни в нужда.

Да насърчава безвъзмездното кръводарителство е една от каузите на ВМА.

Кръвният център периодично организира кампании в цялата страна, а сред най-активните дарители са военнослужещите. През 2018 г. от 6000 души, спасили с кръвта си хора в нужда, половината са под пагон или работят в подразделенията на българската армия.

При последната изнесена акция на ВМА 200 военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада-Карлово откликнаха на благородната инициатива.

Извън кампаниите, всеки желаещ може да дари кръв в Центъра по трансфузионна хематология на ВМА, всеки ден от 8.30 до 16.00 часа. Достатъчно е да е на възраст между 18 до 65 години, да тежи над 50 кг и да е в добро здраве. Мъжете могат да даряват кръв 5 пъти в рамките на една календарна година, а жените – 4 пъти. Интервалът между две кръводарявания трябва да бъде минимум 2 месеца.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече