Персоналът настоява за по-добри условия на труд.

От днес, в продължение на три дни, работещите в МБАЛ-Троян лекари, медицински сестри и помощен персонал ще протестират ефективно за по час. Този час протест ще бъде удържан от заплатите им. Това съобщи пред БНР старшата медицинска сестра Валя Димитрова, председател на стачния комитет в лечебното заведение.

„Протестът на белите престилки е за по-добри условия на труд и адекватно възнаграждение. Заплатите в момента са 560 лв. за санитари, 610 лв. за редова медицинска сестра, аз съм старша – взимам 660 лв. Министър Ананиев беше обещал, че от 1 юни ще ни даде 950 лв., но това не стана. В декларацията си искаме две минимални работни заплати, допълнителните възнаграждения и техните размери да бъдат с регламентирани в зависимост от натовареността. В спешните центрове и реанимациите разбира се трябва да има и допълнително възнаграждение. Нощният труд да стане 3 лв. на час, сега се плаща по 0,50 лв.“, каза Димитрова.

„Аз обичам професията си, но в последните години се чувствам безкрайно унизена. Всички, които ще бъдат на протеста сме готови за колективна оставка“, допълни още тя.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече