Средствата ще се предвидят от бюджета на местната власт.

Поне 250 000 лв. годишно възнамерява да отделя Община Видин и да създаде фонд, чрез който да подпомага медицинските работници в МБАЛ „Св. Петка“. Финансирането ще се предвиди от бюджета на местната власт.

До края на годината спешно ще се осигурят 150 000 лв. за коригиране на трудовите възнаграждения на медицинския персонал. Решенията бяха взети на извънредно заседание на Видинския общински съвет.

Кметът на Община Видин Огнян Ценков също присъства на заседанието и изрази своето удовлетворение от загрижеността на всички за бъдещето на болницата. Той заяви, че в създалата се ситуация печеленето на партийни дивиденти е неморално и трябват да се вземат аргументирани законови решения, без излишно говорене.

Предстои да бъде инициирана среща на здравния министър и представители на Министерството на здравеопазването, с ръководството на болницата във Видин, работещите в нея, Община Видин, общинските съветници и съпричастни институции. На нея следва да се предприемат адекватни мерки за справяне с проблемите в МБАЛ „Св. Петка“.

На извънредното заседание беше приета декларация, адресирана до министър-председателя на Република България, до министъра на здравеопазването и министъра на финансите. В нея пише: „Обръщаме се към вас с искане за незабавна финансова помощ за МБАЛ „Св. Петка“ – град Видин и запазване на дейността ѝ в пълен обем и структура, което ще доведе до съхраняване на свещеното за нас лечебно заведение. Моля да имате предвид, че нефункционирането на болницата в пълен обем ще доведе до нов, допълнителен и окончателен демографски срив на Видинския регион“.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече