Равносметката и може ли да се елиминира заболяването.

Темата ще бъде обсъдена на 17 юли, на специална пресконференция, организирана от Клиниката по гастроентерология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ и Сдружението за борба с хепатита „ХепАктив”. Инициативата е по повод Световния ден на хепатита.

Ще се обсъдят теми като: Глобалната стратегия на Световната здравна организация (СЗО) за елиминиране на хепатит С до 2030 г. и къде е България по пътя към постигане на тази цел?; Как върви прогресът по изработката на Националния хепатитен план? Какви цели си поставя? Какъв бюджет е предвиден?; Възможно ли е организирането на национален скрининг за хепатит С?; Кои са основните проблеми, пред които са изправени пациентите с хепатит С у нас?; Какво показват данните от НЗОК: колко пациенти са лекувани и с каква успеваемост, откакто са въведени революционните терапии за хепатит С в България?; Какъв е броят на пациентите, които са били лекувани за хепатит С в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“? Каква част от тях са били в напреднал стадий на заболяването? Какви са резултатите от лечението? Основни предизвикателства пред справянето с болестта; В какъв възрастов сегмент най-често са заразените?; Представяне на инициативата „Да намерим липсващите 69 000“ – безплатен скрининг в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ за хора между 34 и 69 години, които в миналото са били изложени на повишен риск от инфектиране с вируса на хепатит С“.

В срещата ще участват - Михаил Околийски, представител на СЗО; д-р Тонка Върлева, директор на дирекция „Превенция и профилактика“ в Министерство на здравеопазването, зам.-председател на работната група за изготвяне на Национална програма за превенция и контрол на вирусните хепатити (поканена); Силвана Лесидренска, председател на Сдружение за борба с хепатита „ХепАктив“; д-р Елена Тотева, експерт от НЗОК, отговарящ за хепатитите; проф. Красимир Антонов, гастроентеролог в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, председател на Българското дружество по гастроентерология; доц. Анета Иванова, ръководител на Експертния център по порфирии и молекулярна диагностика на чернодробни заболявания.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече