В Канада заболяването засяга над 6000 души годишно.

Екип от изследователи са използвали платформата Canadian Light Source (CLS) в Университета Саскачеуан, за да открият нов начин за елиминиране на раковите клетки при левкемия. Kогато учените хиперактивирали „системата за отпадъци“ на левкемичните клетки, „причинили“ смъртта на рака.

Според учените откритието ще преобразува посоката на терапията на рак, фокусирайки се върху протеин, който по-рано беше считан за невъзможна терапевтична цел.

„Беше огромен напредък да визуализираме структурната биология през кристалографичните пособия на CLS и да докажем как ONC201 се свързва и хиперактивира ClipP (митохондриална казеинолитична протеаза P), за да индуцира клетъчната смърт“, коментира съавторът на доклада д-р Арън Шимер.

Кристалографичните техники на CMCF позволяват на учените да проучват структурната биология на клетките. Учените наблюдават развитието на терапията като потенциал за други ракови терапии.

Андреев ще продължи да проучва клиничните ползи от това изследване за остра миелоидна левкемия (AML). Междувременно екипът на Шимер ще работи за по-нататъшно разбиране на ролята на митохондриите в левкемията и най-добрия начин да се насочат към тях.

Шимер отбелязва, че сътрудничеството между двете групи в CLS е довело до впечатляващи резултати, които са значително по-сериозни от това, което биха могли да постигнат самостоятелно.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече