Отчете проф. Тодор Кантарджиев.

„Два са новите случаи на западнонилска треска у нас, като и двамата пациенти вече се подобряват. Те са потвърдени от Националната референтна лаборатория“, каза пред Нова телевизия проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Той обясни, че първият случай е на 48-годишен мъж, който работи в Кипър. Две седмици се чувствал зле, с температура и главоболие, получил силен световъртеж и се прибрал в Пазарджик. Лекарите от местната болница изпратили материал за изследване, който бил отрицателен, но несигурен, а вчера било доказано, че мъжът е с диагноза западнонилска треска. Това е третият случай на болестта в страната при човек, който се е заразил в Кипър.

„Другият случай е от София. Това е 41-годишен мъж. Настанен е в УМБАЛ „Царица Йоана – ИСУЛ” в неврологията със силен световъртеж. Лекарите там са установили възпаление на малкия мозък. Болестта при него е била в напреднал стадий. Мъжът вече започва да се подобрява. При млади, здрави хора, когато има диагноза западнонилска треска, обикновено прогнозата е добра. При възрастни хора над 65-годишна възраст и такива с имунен дефицит прогнозата е 15-20% смъртност”, обясни проф. Кантарджиев.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече