Обяви председателят на БАПЗГ Милка Василева.

„Това са искания от много години. Това, че имаме различен подход за решаване на проблемите не значи, че сме от различни страни на барикадата и не значи, че сме разделили съсловието. Хората са различни и имат право да протестират сега, да подкрепят декларации, да участват в кръгла маса или да протестират друг път. Ние като Асоциация подкрепяме протеста категорично, защото това са нашите общи искания, но това, че БАПЗГ не е организирала този протест, не означава, че сме срещу него“. Това обяви председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) Милка Василева (на снимката) пред БНТ. Поводът за коментара й бе днешният национален протест на медицинските специалисти, за който ви информирахме.

От началото на месец март това е шести пореден протест, при който медицински сестри, фелдшери, лаборанти и рехабилитатори от страната апелират за по-високо заплащане и по-добри условия на труд. Те бяха подкрепени от полицаи и фармацевти, а също и от Съюза на артистите.

„Нашите протести продължават вече седми месец. Да, нашият подход е по-различен, защото видяхме, че подхода с кръглите маси и с преговорите, е неефективен. Бих казала, че ако тези два подхода се обединят, бихме постигнали много повече резултати, но за съжаление това не се случва. В БАПЗГ е контрола върху главни и старши сестри, и много лесно биха могли да организират хората. Те имат структурите и могат да изкарат на площада всички медицински специалисти. Затова го правим ние, които буквално изнемогваме. В една голяма част от болниците едва връзват графиците, хората работят по повече от 24 часа и вече наистина са на ръба“, каза медицинската сестра Василена Ганчева.

„Благодарение на данните от Националния електронен професионален регистър ние можем да алармираме обществото, че в момента липсват 30 000 медицински сестри само в болничната сфера. Това означава, че една медицинска сестра обслужва повече от 30 болни ежедневно. Това е практически невъзможно и нашите колеги са героини. Положението е драматично. Парите може да не са малко, но управленските решения през последните 20 години са повече от порочни. Реформите започнаха със съкращаване на медицински сестри и естествено колегите намериха реализация в Западния свят“, коментира от своя страна Милка Василева.

Според нея точно за това е бил протеста на 12 май 2018 г., когато излязоха повече от 3500 професионалисти по здравни грижи. Те бяха подкрепени от цялата медицинска общност и пациентските организации.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече