Той е с ХОББ и състоянието му не позволява да бъде изписан.

Дългият му престой обаче води до загуби за болницата, които няма да се покрият от Здравната каса. „Пациентът е при нас от 2 юни 2019 година. Той постъпва с клинична картина на болестта ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест) във вътрешно отделение. Болният страда от заболяването дълги години, провеждал е домашно лечение, но е постъпил с екзацербация на 1 юни. На 2 юни е приведен в интензивно отделение за лечение. Започнато е лечение с неинвазивна белодробна вентилация с цел по-бързо възстановяване и продължи до 12 юни, но видяхме, че по този начин не можахме да се справим и се наложи да бъде обдишван с апаратна вентилация, соето налага ендотрахиална интубация”, обясни пред Нова телевизия началникът на отделението д-р Красимира Караманова.

По думите й, първоначално болният е бил седиран, за да се адаптира към апарата. „Минахме през различни режими на обдишване – агресивни, по-малко агресивни, асистирано дишане, спонтанна вентилация. Мъжът беше постоянно на апарат до момента, когато на 10 юли се наложи да се направи трахеостома“, разказа д-р Караманова.

От няколко дни мъжът диша свободно, но има моменти, в които се налага да му бъде подаван кислород през кислороден катетър – около 1-2 литра за минута. „Надяваме се, че след като толкова време пациентът е в кондиция, в адекватно състояние на съзнанието, стабилна хемодинамика, трайно афебрилен, има някакви шансове той да бъде изписан за домашно лечение“, каза още д-р Караманова. Тя обаче смята, че в този случай ще е необходимо близките да му закупят кислороден концентратор или апарат за дишане при нужда. Тази апаратура е доста скъпа и ще се наложи освен личните финанси, да се потърсят и други форми за закупуването му.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече