Това се случва за първи път у нас.

През май 2019 г., по време на 72-та сесия на Световната здравна асамблея, 194 държави-членки на СЗО се обединиха и определиха 17-ти септември за Световен ден за безопасност на пациента, който ще се отбелязва всяка година под надслова: „Безопасност на пациентите: глобален здравен приоритет“.

В България Офисът на Световната здравна организация със съдействието на Министерство на здравеопазването и с подкрепата на онлайн платформата за социално значими заболявания Портал на пациента – www.portalnapacienta.bg, за първи път ще отбележат Световния ден за безопасност на пациента на 17.09.2019 г. Срещата ще се проведе в обновената аудитория на СБАЛАГ „Майчин дом“, от 10.00 ч. до 12.00 ч., с дискусия между пациентски организации и здравни експерти на тема: „Да говорим за безопасността на пациента!“, а от 20.30 часа Националния дворец на културата ще светне в оранжев цвят.

Световният ден за безопасност на пациента ще помогне на пациентите да бъдат по-осведомени и ангажирани към собственото си здраве. Ще повиши информираността сред лидерите на мнение в здравеопазването, здравните работници и други ключови страни за необходимостта от формулиране на политики, създаване на работна култура и осигуряване на грижи, в които безопасността на пациентите е приоритет.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече