Резултатите са потвърдени от специализирана референтна лаборатория.

Жена от Пазарджик е с възпаление на мозъка от западнонилска треска. Резултатите на 56-годишната пациентка от болницата в града са били потвърдени в специализираната референтна лаборатория. Това съобщи проф. Тодор Кантарджиев (на снимката), директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Доказаха се антитела към вируса, който причинява инфекцията. Това е шести случай за лятото, съобщи той, цитиран от Actualno.com.

Още при началните симптоми, лекарите в болницата в Пазарджик са се ориентирали правилно и са изпратили серум за изследване в референтната лаборатория.

Тази година в страната са се заразили мъж и жена от Монтана, дете от Бургас и 40-годишен софиянец, както и жената от Пазарджик. При всички изпратени материали за изследване на хора с мозъчни възпаления търсим вируса. Обръщам внимание и на лекарите да мислят в тази посока, обясни проф. Кантарджиев.

До август миналата година имаше 1 регистриран случай. От болните таза година само 1 е заразен извън България – в Кипър, припомни професорът.

Вирусът се предава основно с ухапване на комари. Това може да са екзотичните тигрови, както и местните видове, характерни за България. В редки случаи заразата се пренася чрез ухапване от кърлежи. Инкубационният период на заболяването е между 3 и 14 дни. Много хора изкарват западнонилската треска безсимптомно. В масовия случай протича леко или умерено тежко с грипоподобни оплаквания. Тежките неврологични форми на болестта като енцефалит, менингоенцефалит или менингит са 1 на 140-320 случая, по-вероятно при хора в напреднала възраст или със силно понижен имунитет.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече