Това ще стане на 14-ти септември, напомниха от БЧК.

По повод Световния ден на първата помощ, който по предложение на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец МФЧК от 2000 г. се отбелязва във втората събота на септември (т.е. – утре – бел. ред.), Столичната организация на БЧК организира празник на 14 септември от 10.00 ч. в Борисова градина в София – близо до площадката пред каменното слонче (пред бюст паметниците на Хр. Ботев и В. Левски).

Мотото на Световния ден тази година е „Първа помощ за всеки”, като фокусът на изявите ще е насочен към социално изключени по редици причини хора, съобщават от организацията. За участие в празника СО на БЧК е поканила доброволци на организацията, граждани, здравни медиатори от районите, работещи с ромски общности, бежанци.

На празника членове на Младежкия авариен екип-София ще демонстрират основни техники за оказване на първа помощ. От екипа ще бъде разиграна ситуация на пътно-транспортно произшествие с условно пострадали хора, на които ще бъде оказана първа долекарска помощ. На обособени с шатри места ще бъдат показани различни превръзки; медицинско лице ще измерва кръвно налягане на гражданите; ще бъдат разпространявани нагледни и информационни материали, свързани с първата помощ и пътната безопасност.

В 12.00 часа всички участници и гости ще се хванат за ръце и ще образуват традиционната в цял свят „Човешка верига“ в подкрепа на първата помощ за всички нуждаещи се.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече