Това заяви председателят на БЧК Христо Григоров.

На 1000 души само 20 у нас даряват кръв, което е твърде недостатъчно. Това заяви в сутрешния блок „Добро утро, България“ на радио „Фокус“ председателят на БЧК Христо Григоров (на снимката).

По думите му, съгласно изискванията на Световната здравна организация (СЗО), е необходимо броят им да е около 50. В Европа той е близо 35, отчете Григоров. Той смята, че ниската активност у нас се дължи до голяма степен на демографска криза и застаряването на българското население.

„Всяка година на пролет и есен, заедно със студентите, провеждаме доброволно кръводаряване под името „Капка по капка – живот“. Има и един фактор, който не може да бъде пренебрегнат. Отношението на корпоративния бизнес в последните години е засилено. Те са разбрали, че това е тяхна социална отговорност“, каза той.

Христо Григоров допълни още, че 80% от кръвта в Европа се събира „на терен“, чрез изнесени пунктове. Във връзка с днешната акция за даряване на кръв в НС, той обясни, че отзивчивостта на народните представители е голяма, както и че повече от 1/3 от депутатите даряват кръв. Според него доброволното кръводаряването е част от възпитанието, което младите хора трябва да придобият, предаде Actualno.com.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече