Няма да се изчаква реакция от РЗИ или личен лекар.

Кръводарителите ще бъдат осведомявани, ако имат установен хепатит В или хепатит С. Няма да се изчакват действия на други субекти – РЗИ или личен лекар, което ще им даде възможност за започване на лечение в максимално ранна фаза. Това предвижда изменение, лансирано от здравното министерство в Наредбата за условията и реда за извършване на диагностика, преработка и съхранение на кръв и кръвни съставки и качеството на кръвта от внос.

Проектът е публикуван на интернет-страницата на Министерството на здравеопазването. Има срок от един месец за оществено обсъждане.

„Изменението е важно и за системата на здравеопазването и здравното осигуряване. Осведомяването за инфекциите на по-ранен етап и по-рано започналото лечение водят в общия случай до по-ниски разходи за лечение, което намалява финансовата тежест върху НЗОК и републиканския бюджет за скъпоструващо лечение“, пише в мотивите на министъра.

Според него единствените преки разходи, които се очаква да последват от промяната, са разходите на НЦТХ/РЦТХ по уведомяване на кръводарителите в рамките на финансовата и организационна структура на центровете.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече