Пресконференция на тази тема ще се проведе утре в БТА.

Поводът е Световният ден за борба с псориазиса, който се отбелязва за 15-ата поредна година по инициатива на Международната федерация на дружествата за борба с псориазиса.

Над 100 000 души у нас страдат от псориазис, като от тежката му форма боледуват близо 20 000 души. Проблемите, с които се сблъсква обществото най-често са неинформираност за видове лечение, отказ от лечение, влошаване на заболяването.

Негативното влияние на псориазиса върху качеството на живот на пациентите може да бъде сравнено с или в някои случаи да превишава това на редица тежки хронични заболявания като диабет, депресия, инфаркт на миокарда, застойна сърдечна недостатъчност и някои онкологични заболявания като рак на гърдата.

В рамките на срещата ще се коментират нови терапии и данни от проучвания. За жалост, българските пациенти все още имат затруднен достъп до новите терапии и се дискриминират по немедицински критерии.

Ще се обсъди също създаването на регистър за пациентите с псориазис, който да проследява пациентите със средно тежък и тежък псориазис, провеждащи системно лечение и да дава необходимата информация за ефективността му и качеството на живот на пациентите.

Проблемите ще се коментират от д-р Иван Богданов, председател на Фондация „Псориазис“, специалист-дерматолог в Аджибадем Сити Клиник Токуда.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече