Диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания.

От 25 до 29 ноември тази година се проведе станалата традиционна, XI-та Национална кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания. Тази година кампанията е насочена към професионалните кожни аларгични заболявания и атопичния дерматит.

Повече от 150 милиона европейци страдат от хронични алергични заболявания и прогнозите са, че през 2050 г. половината от европейската полулация ще бъде засегната от алергични проблеми. Кожната алергия се среща при над 30% от активното население в развиващите се страни и е сред най-честите причини за временна неработоспособност. Нараства и заболяваемостта от уртикария, известна още като копривна треска. Причините не са изяснени, но се предполага все по-всеобхватния контакт на човешкия организъм с различни алергени, произхождащи от заобикалящата ни среда.

Лекарствата и грижите за хората с алергични заболявания се изчисляват на 55-151 милиарда евро годишно, т.е. аларгичните заболявания имат сериозно обществено и икономическо значение. Впечатляващи са данните за годишните загуби на индустрията поради кожни професионални заболявания: в САЩ - 11 милиарда долара (данни за 2010 г.), Европейски съюз - 5 милиарда евро (за 2011 г.).

Основни цели на кампанията включват:

- безплатни консултации, скриниране и алергологични тестувания за пациенти с контактен дерматит, атопичен дерматит и уртикария;

- популяризиране на проблема за кожните алергии сред обществото и в медийното пространство;

- дискутиране на възможностите за диагностика и лечение на алергодерматозите, както и обсъждането на проблема за качеството на живот при пациентите с тези заболявания;

- безплатна консултация и тестуване на пациенти с алергични реакции от определени продукти в рамкте на договореностите по Програмата за Козметична безопасност.

По традиция, кампанията е част от паневропейска инициатива на Европейската Академия по Дерматология и Венерология и в България ще обхване 9 големи дермато-венерологични клиники и центрове към тех. В София - УМБАЛ "Александровска", Аджибадем СитиКлиник Токуда Болница, Евродерма, както и университетските кожни клиники и центрове в Пловдив, Стара Загора, Плевен, Варна и Русе (там кампанията ще се проведе седмица по-късно). По време на кампанията пациентите ще бъдат консултирани и преглеждани безплатно, като при нужда ще бъдат провеждани и необходимите кожно-алергологични тестувания, отново без заплащане от страна на пациентите. Желаещите да бъдат консултирани трябва да имат предварително записан час в някоя от участващите клиники на следните телефони:

- 02/9230454 и 02/9230495- Кожна клиника, Александровса болница, София

- 064/886696- Университетска кожна клиника, Плевен

- 042/698109- Университетска кожна клиника, Стара Загора

- 0889 726116- Университетска кожна клиника, Варна

- 02/4034933- Аджибадем Сити Клиник Токуда Болница София

- 032/607300- Център по алергология и дерматология, УМБАЛ "Пълмед", Пловдив

- 0884 342246- Дерматологична клиника Евродерма (за професионални алергии при фризьори и козметици) - София

- 0887 323232- Медицински център "КОРДИС", Плевен

- 0888 594144 - ДКЦ 1, Русе

Освен безплатните консултации, цел на кампанията е създаване на база данни за честотата на заболеваемост от контактен дерматит, уртикария и атопичен дерматит. Прави се статистика и на най-честите положителни реакции към различните алергени при деца и възрастни, като тези данни са с огромно значение за профилактиката на кожните алергични заболявания.

Националната кампания се организира от Секцията по дерматоалергология към Българското дерматологично дружество (БДД) и е в рамките на "Healthy skin @t work" кампанията на EPOS (European Initiative for the Prevention of Occupational Skin Diseases) в която участват 30 европейски страни.

Доц.д-р Ж. Казанджиева,д.м.

Координатор на кампанията

Председател на секцията по

Дерматоалергология към БДД

Д-р Развигор Дърленски

Секретар на секцията по

Дерматоалергология към БДД

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече