Информира зам.-кметът на столица Дончо Барбалов.

На своята Фейсбук страница, зам.-кметът на Столицата по здравеопазването Дочно Барбалов съобщи, че още 4 бебета са се родили през тази есен, благодарение на донорската инвитро програма на Столична община.

От всички новородени по тази програма момчетата са вече 9, а момичетата – 4. В очакване на благата вест са още няколко семейства от София, които са се нуждаели от инвитро процедури с донорски яйцеклетки, допълва Барбалов.

От декември 2015 г. насам всяка година СО подпомага жени с репродуктивни проблеми по програмата, която бе създадена съвместно с организациите „Майки за донорство“ и „Искам бебе“. До момента по нея са разплатени общо 163 308 лв., а само през 2019 г. са извършени донорски инвитро процедури на стойност 30 376 лв. В бюджета на София всяка година се предвиждат по 70 000 лв. за тази цел.

За изминалите 4 години по програмата са кандидатствали 133 двойки. От разгледаните към момента 125 двойки кандидати са одобрени общо 102 семейства.

Повече подробности за програмата и начин на кандидатстване по нея може да се намери на страницата на Столична община: https://www.sofia.bg/programms-invitro

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече