Отчете д-р Стефан Константинов, директор на УСБАЛО-София.

През последните 10 години темпът на ръста на парите в здравеопазването в България е около 5.3%. Ние сме на второ място след Румъния в Европа по ръст на парите в здравеопазване. Парите, които даваме обаче на човек в България са около 3 пъти по-ниски, отколкото средното за Европа. Това заяви пред БНТ д-р Стефан Константинов (на снимката), изпълнителен директор на Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология (УСБАЛО) и бивш министър на здравеопазването.

Според него ръстът трябва продължи не в следващите години, а в следващите десетилетия, за да достигнем европейско ниво.

„Драмата идва от лошия дизайн на здравеопазната система“, каза той. Бившият здравен министър припомни, че страната ни търпи много критики заради високия процент на доплащане и от това, че време публичните средства не достигат.

„Има тотална липса на контрол, на регламент в доплащането. Фундаменталинят въпрос е за какво се доплаща и това трябва да е ясно. А сега на практика се оказва, че ние като пациенти плащаме, а здравната каса доплаща за нашето лечение “, каза той.

Навлизайки в проблематиката на лечебното заведение, което управлява, д-р Константинов поясни, че когато е станал изпълнителен директор на болницата, тя е имала 8 млн. просрочени задължения, които в рамките на малко повече от 2 години те са били стопени, без да спират инвестициите и увеличението на доходите на персонала. В УСБАЛО има стриктно лимитиране но даплащането, категоричен бе той – пациентите плащат допълнително само за консумативи и за избор на екип.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече