Коментира д-р Михаил Околийски от СЗО.

След пика на разпространение на коронавирусната инфекция, настъпва намаление и на новите случаи, и на броя на починалите, трендът е в тази посока. Това заяви пред БНТ д-р Михаил Околийски от Българския офис на Световната здравна организация (СЗО). По думите му китайските власти са си научили добре урока от предишните тежки епидемии от SARS и MERS и се справят добре с епидемията, а СЗО от своя страна им оказва експертна помощ.

Д-р Околийски информира, че първоначално генералният директор на организацията д-р Тедрос Адханом Гебрейсус е изпратил 3 експерти в Пекин, още 16 заминават за Ухан и всички те работят в перфектна координация с китайските здравни власти.

„Паниката в ситуациите с инфекциозни състояния е най-лошият съветник и според мен медиите и световните власти вече си дадоха сметка, че няма нужда да се нагнетява излишно напрежение с някакви извънредни мерки за сигурност. които СЗО и не препоръчва, а да се дава една практическа информация на хората, които пътуват или които са в евентуален риск”, каза д-р Околийски.

По думите му не трябва да има спекулации с нарастващия брой нови случаи, защото Китай е въвел промяна в регистрацията им на база нов подход в лабораторната диагностика. При него се изследват и хора, при които първоначалният резултат от ДНК-анализа е бил отрицателен. Въпреки това, вече се наблюдава тенденция към овладяване на ситуацията като цяло, а пикът отминава.

„Медицината не е безсилна срещу коронавирусната инфекция, така както не е безсилна срещу грипа, пневмонията, инфекциите на горните дихателни пътища. Важно е обаче да се осъзнае, че всеки човек носи сам отговорност за здравето си. Превенцията не е празна дума, всеки от нас трябва да познава принципите, правилата на предпазване и да ги прилага, заради собственото си здраве. Личната превантивна култура е много важна. Сега често се задава въпроса кога ще има ваксина срещу коронавируса. В същото време обаче хората масово не се ваксинират срещу грип, а могат да го направят, за по-възрастните дори е безплатно“, коментира още д-р Околийски.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече