Заяви зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов.

„Досега поне аз, а не знам и някой от моите колеги да го е видял как изглежда. Взе да се повтаря този израз и хората започнаха да свикват с него“. Това коментира пред БНР заместник-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов (на снимката).

Според него целият проблем в настоящата обществена дискусия води началото си от темата за първите три дни на болничните и въпроса кой трябва да ги плаща. Според БЛС те трябва да се плащат „от този, който прибира парите от осигуровките“, т.е. от НОИ, а Службите по трудова медицина трябва да влязат в ролята си и да подготвят анализи на заболеваемостта във фирмите и препоръки за намаляването й.

Д-р Брънзалов смята, че лекарите не са съгласни с временната кризисна мярка, приета преди 10 години, с която бе въведен принципът работодателят да поема първите три дни от болничните, защото тази мярка на практика се превърна в постоянна.

„И, съответно, когато трябва да ползват тези благинки, които са плащали, за да могат да ги ползват, не е редно пак да се дават от работодателя, защото той пропорционално заедно с работника вече си е дал въпросните средства“, коментира зам.-председателят на БЛС.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече