Заяви доц. Гриша Матеев от Българското дерматологично дружество.

При някои пациенти налага сериозно системно лечение, което е скъпоструващо и е редно да бъде реимбурсирано от НЗОК. Това коментира доц. Гриша Матеев (на снимката) от Българското дерматологично дружество по време на дискусия в парламентарната Комисия по здравеопазването, организирана по предложение на Националния алианс на хората с редки болести.

Специалистът бе категоричен, че заболяването трябва да се включи с код в наредбата на НЗОК, която определя реда за реимбурсиране и получаване на лекарства за домашно лечение при редки болести.

Между 2% и 10% от всички пациенти с тази диагноза имат необходимост от скъпи съвременни терапии, поясни доц. Матеев. Той посочи, че заболяването е с много сложна етиология и освен кожните прояви, води до много други проблеми като по-честа тревожност, нарушения в съня, депресивни разстройства, по-висок суицидалитет, както и до вторични бактериални, гъбични и вирусни инфекции.

Цялата съвкупност от симптоми нарушава сериозно начина на живот на пациентите, като по статистически данни тези хора ползват 3 пъти повече болнични, поради влошаване на заболяването и общото състояние. Доц. Матеев обясни още, че близо 30%-40% от децата страдат от атопичен дерматит, но с възрастта 15%-20% от тях оздравяват напълно. Онези пациенти, при които болестта продължава и в по-зряла възраст обикновено се лекуват успешно с евмолиенти, но при част от тези хора тя протича комплицирано. Те не се поддават на конвенционалната медикаментозна и фототерапия и по тази причина се нуждаят от по-специфичен терапевтичен подход.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече