Те се организират за втора година поред.

За втора поредна година Медицински комплекс “Д-р Щерев” застава зад кампанията на фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве” за осигуряване на качествена медицинска грижа на жени, които страдат от ендометриоза. В световния месец на ендометриозата EndoMarch в цял свят и в България ще се проведат кампании, с които да се повиши информираността сред жените за това заболяване.

В кампанията се включват доказаните репродуктивни специалисти като проф. Таня Тимева, доц. Мария Юнакова и д-р Гинка Ганева, както и оперативният гинеколог д-р Надя Магунска. Те ще преглеждат пациенти безплатно от 12 до 14 март. От консултациите ще се възползват жени, които имат поставена диагноза или съмнение за ендометриоза или аденомиоза. Основната причина специалисти на болницата да застанат зад кампанията е желанието на екипа да повдигне завесата пред това доста често срещано заболяване сред жените в репродуктивна възраст, което все още е малко познато заради трудното му диагностициране.

Според световната статистика, в световен мащаб 1 от 10 жени страдат от ендометриоза. У нас тези цифри не се разминават значително, въпреки че не се води регистър на пациентките, засегнати от ендометриоза. Заболяването не просто влошава качеството на живот, но може да доведе и до сериозни репродуктивни проблеми, ако не бъде диагностицирано навреме. Според специалистите от 30% до 50% от жените, които имат трудности при забременяване, са с ендометриоза.

Най-честите симптоми са по-дълга менструация (над 7 дни), съпроводена със силни болки, гадене или повръщане, болка при сексуален акт, безплодие. Важно е да се отбележи, че има и жени, при които ендометриозата протича без ясно изразени симптоми, което допълнително затруднява навременното диагностициране и лечение. Това е и причината консултацията с квалифициран репродуктивен специалист или оперативен гинеколог с опит в лечението на ендометриоза да е от ключово значение.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече