Това съобщиха от болницата.

11 сантиметрова миома от бременна в четвърти месец жена извадиха акушер-гинеколозите от университетска болница „Дева Мария“ в Бургас, успявайки да запазят живота на нероденото бебе. В операцията участие взеха доц. д-р Георги Хубчев, който е началник на отделението по акушерство и гинекология в болницата и водещ оператор, акушер гинекологът д-р Мирослав Минчев, анестезиологът д-р Стоян Милушев, д-р Фатме Хюсеин, анестезилогична сестра Георгиева и акушерка Йълдъз Тахирова. Заедно с тях в операционната зала влязоха и специализантите по акушерство и гинекология д-р Милена Миленова и д-р Георги Пранджев.

Пациентката е на 28 години с първа бременност. Била е наясно с това, че има малък миомен възел в размер на 3 сантиметра. След като забременява, възелът започва да нараства и в края на първия триместър достига размер от 11 сантиметра. Миомният възел е с дегенеративни промени, а пациентката- със силни болки, гадене, повръщане и температура. В този случай операцията е задължителна, въпреки рисковете, които крие- прекъсване на бременността, а заради мястото, на което е възелът, дори отстраняване на матката. Големият опит на доц. д-р Георги Хубчев в гинекологичните патологии и помощта на колегите му правят възможен положителният изход от операцията и запазване на бременността.

Доц. д-р Георги Хубчев е извършил 17 операции на бременни жени с миомни възли, 4 от които лапаро-ендоскопски, а останалите по конвенционален метод. За радост, всички случаи са завършили с живи, доносени бебета. Случаите са били представени на последния международен конгрес в началото на месеца, в доклад на тема „Отстраняване на миомни възли по време на бременност“, който е предизвикал огромен интерес. Известният акушер-гинеколог подчертава, че бройката от 17 случая е малка, за да се прави генерален извод и към всяка жена трябва да има индивидуален подход. Рисковете по време на бременност са много- може да се получи дехисценция, тоест отваряне на матката, възпаление на шевовете или дегенеративни изменения, които дори могат да доведат до отстраняване на детеродния орган.

„Искам да се обърна към всички колеги акушер-гинеколози, до всички инвитро центрове- колеги, моля Ви, нека когато една жена не е бременна, но планира бременност, миомните възли да се отстранят. Тогава това е лесно- по лапароскопски начин, с минимален болничен престой. Нека това да бъде стандарт, защото при евентуална бременност често те нарастват и поставят в риск и бебето, и репродуктивните способности на майката.“ зове акушер-гинекологът.

Доц. д-р Хубчев обяснява, че въпреки това не винаги е необходимо да се оперира миомен възел, когато вече е настъпила бременността. Ако няма дегенеративни промени и ако миомата не нараства, може да се изчака и след родоразрешението да се предприемат действия по отстраняването ѝ. В случай, че миомният възел е съпроводен с дегенеративни усложнения-силни болки, гадене, повръщане, температура, то тогава избор няма и трябва да се премине към отстраняване. Тези случаи не са чести, но са много комплицирани, а усложненията са непредвидими и тежки.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече