Това каза проф. Тодор Попов, специалист по клинична алергология.

Специалисти алармират за това, че хората, които имат алергии, са изложени на риск заради употребата на дезинфектанти за предпазване от зараза с коронавирус, съобщи БНР. Симптомите на хората, които имат сезонни алергични прояви, обикновено намаляват с появата на влага, студ и сняг, тъй като намалява броят на поленовите зрънца в атмосферата.

„Имаме достатъчно голям опит с алергиите на горните дихателни пътища, нямаме обаче особен опит с коронавирусните инфекции и следим това, което в другите страни се случва, тъй като ние в повечето време следваме това, което другите съобщават“. Това каза пред „Хоризонт“ проф. Тодор Попов, специалист по клинична алергология в Отделението по алергология в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ в София.

Има няколко важни симптоми на коронавирусната инфекция, които са повече или по-малко различни от тези при една сезонна алергия. Един от тези симптоми е температурата. Главоболието е също водещ симптом.

„При алергии също може да има главоболие, но то обикновено се разпознава от пациентите въз основа на техния „исторически“ опит от предишни години. Различните болки, които може да има - по стави, по мускули, обикновено не са характерни за алергичните реакции. Един от водещите симптоми на коронавирусната инфекция е изключителната умора и изтощение, което се проявява още в първите дни на инфекцията, нещо, което не е характерно за поленовата алергия“, заяви специалистът.

Кашлица може да има и при алергиите, и при коронавирусна инфекция, но е водеща при заразата с Covid-19.

„Примерно кихането и обилната секреция не са толкова за вирусната инфекция, но се разпознават по един перфектен начин от страдащите от поленова алергия. Болките в гърлото могат да присъстват и в двата случая, но обикновено са по-изразени при вирусната инфекция и коронавирусната инфекция“, каза проф. Тодор Попов.

И пациентите с астма, и пациентите с алергичен ринит трябва да си продължат лечението така, както е назначено от специалистите.

„Всяка една тежка, хронична астма, която има вече някакви трайни изменения в структурата на дихателните пътища, на белите дробове, би могла да се приеме, че е утежняващ фактор, но това не значи че тези пациенти са обречени. Напротив, в големия процент от случаите астмата се лекува по един добър начин с наличните в момента средства; най-вече инхалаторно приложение. Пациентите, които се лекуват могат да водят нормален живот“, подчерта проф. Попов.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече