Тя бе открита в УМБАЛ „Св. Георги“.

Ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски откри лабораторията за COVID-19 в УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив, предаде БНР. Той подчерта, че едно от основните изисквания на ЕК за възстановяването на нормалния начин на живот е наличието на лабораторен ресурс за изследвания.

Един от последните документи на ЕК е Европейската пътна карта, която посочва, че пътят е в изследването в лаборатории на човешката популация. За да може да се възстанови животът в ЕС по време на коронавируса, а не след него. Едно от основните изиксквания е да има достатъчен ресурс на лабораторни изследвания за хората.

Пловдив показа, че е еталон за това, което може да се случи. Само за месец, на „гола поляна“ бе изградена лаборатория, която е от най-модерните в страната. Това каза ген. Мутафчийски и подчерта, че основен акцент в работата са лабораториите, развитието на медицинските ресурси и наличието на интензивни легла, за да се освобождават мерките една по една.

Генералът напомни, че за месец у нас заработиха 18 лаборатории, докато преди това е имало само една референтна лаборатория.

Трябва да свикнем с мисълта да живеем и работим в условията на вируса, каза още Мутафчийски. Той допълни, че ограничителните мерки не могат да се премахнат едновременно. Това ще става постепенно, в зависимост от добрите показатели в дадена област.

Капацитетът на лабораторията в УМБАЛ „Св. Георги“ предвижда да се обработват 28 теста за 3 часа. Тя ще започне работа още днес, като вече са постъпили 6 проби, съобщи ръководителят на лабораторията доц. д-р Мария Атанасова.

Екипът ще работи на две смени по 6 часа, което дава възможност за 12 часа да се изследват 112 проби. При работата със застъпващи се цикли капацитетът може да достигне и до 140 проби. Стана ясно още, че закупените 3000 високоспециализирани PCR-тестове са от Южна Корея.

Лабораторията ще продължи да работи и след края на пандемията, с възможност за широка гама вирусологични изследвания.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече