Целта им е да се избегне втора вълна на пандемията.

Ръководители на британското здравеопазване предупредиха правителството, че изтича времето за изясняване на стратегията му за тестове и проследяване на заболяванията от коронавируса, така че да се избегне втора вълна на пандемията, предаде БНР. Бе предупредено за сериозните последици за персонала на болниците и пациентите, ако надеждна система не влезе в сила в най-скоро време, и призоваха да не започва втората фаза на облекчаване на карантината, ако това не стане. По-рано през седмицата премиерът Борис Джонсън обеща да въведе тази система от началото на юни.

Така нареченото „контактно проследяване“ идентифицира онези хора, които може да са влезли в контакт със заразени, така че да може да се избегне потенциалното предаване на заболяването. Това проследяване ще се извършва от „проследяващи служители“ чрез специална апликация или по телефона или мейла.

Наял Диксън, който първоначално приветства обещанието на премиера в сряда, днес обаче писа до министъра на здравеопазването Мат Ханкок, че всъщност няма никакви подробности и яснота по стратегията на правителството и дали датата 1 юни ще бъде спазена.

Междувременно, в интервю за Би Би Си Диксън заяви, че ръководството на здравеопазването е абсолютно убедено, че контактното проследяване е верният път в борбата с вируса и то не трябва да се забавя или отлага. За да успокои загрижеността на ръководителите в здравеопазването, Джеймс Броукъншър, който отговаря за сигурността в правителството, днес даде много интервюта за различни медии, в които подчерта, че вече са наети 21 000 „проследяващи служители“ и още хиляди други ще бъдат ангажирани в процеса.

1 юни по принцип е датата, от която би трябвало да отворят основните училища в поредната фаза на облекчаване на карантината, а също и отварянето на някои по-второстепенни магазини.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече