На пациентите с фенилкетонурия от всяка възраст.

Във връзка със запитване от председателя на Сдружение „Фенилкетонурия България“ – г-жа Пепа Манева, за необходимостта родителите на деца с това заболяване да доплащат за някои от диетичните храни със специални медицински цели, информираме следното:

В списъка с диетични храни за специални медицински цели, определен от Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), за диагнозата „Класическа Фенилкетонурия“ са включени диетични храни за всяка възрастова група, заплатени на 100% от Касата. В компетенциите на лекуващите лекари е да изберат най-подходящата храна за всеки пациент според потребностите, здравословното му състояние и неговата възраст.

НЗОК заплаща диетичните храни за специални медицински цели на стойността, на която е договорена с притежателите на разрешително за употреба. Това информират от осигурителната институция.

За календарната 2019 г. пациентите с фенилкетонурия са 68, а общата сума, заплатена от НЗОК, е 658 445,11 лв. От началото на 2020 г. до април тази година НЗОК е заплатила 256 756,45 лв. за храни за специални медицински цели на 63-ма пациенти с фенилкетонурия, допълват от Касата.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече