Коронавирусът може да предизвика тежки неврологични усложнения.

Учени предупреждават за потенциална вълна от мозъчни увреждания в резултат на коронавируса, предаде информационна агенция Ройтерс. Има доказателства, че COVID-19 може да доведе до тежки неврологични усложнения, включително възпаления, психози и делириум.

Според учени от Юнивърсити колидж в Лондон има 43 случая на пациенти с коронавирус, които са претърпели временна мозъчна дисфункция, инсулти, увреждане на нервите или други сериозни мозъчни състояния. Това е поредното изследване, което установява, че болестта може да навреди на мозъка.

„Предстои да разберем дали ще станем свидетели на епидемия от мозъчни увреждания, свързана с пандемията, вероятно подобна на разпространението на т. нар. сънна болест през 20-те и 30-те години на миналия век, след пандемията от грип през 1918г.”, казва съавторът на изследването Майкъл Занди от Института по неврология в Юнивърсити колидж.

Короновирусът се приема за респираторно заболяване, което засяга белите дробове, но невролози смятат, че сведенията за въздействието върху мозъка са тревожни. „Тревожа се, че имаме милиони хора с COVID-19. И ако след година време ще имаме десет милиона оздравели и тези хора страдат от когнитивен дефицит, той ще засегне способността им да работят и да живеят нормално”, казва неврологът Ейдриън Оуен от Западния университет в Канада в интервю за Ройтерс.

Изследване на британски учени, публикувано в сп. „Брейн”, описва девет пациенти с мозъчно възпаление, диагностицирани с редкия остър дисеминиран енцефаломиелит, който се проявява по-често при деца и се отключва от вирусни инфекциии. Учените изтъкват, че обикновено попадат на един възрастен пациент с това заболяване месечно в специализираната лондонска клиника, но в периода на изследване честотата на заболяването е поне по един пациент седмично, което те описват като „тревожен ръст”.

„Като се вземе предвид, че болестта се проявява едва от няколко месеца, все още няма как да знаем какви ще са дълготрайните увреждания, които COVID-19 причинява”, казва Рос Патерсън, друг съавтор на изследването. „Лекарите трябва да знаят за вероятния неврологичен ефект, тъй като ранната диагностика може да увеличи шансовете за пациентите”.

Според Оуен находките подчертават необходимостта от обширно, детайлно проучване и глобално обобщаване на данни, за да се прецени доколко разпространени са неврологичните и психични усложнения. Той е започнал работа по международен изследователски проект, като на сайта covidbrainstudy.com пациентите могат да попълнят серия от когнитивни тестове, за да се установи дали коронавирусът е повлиял на мозъчната им дейност. „Тази болест засяга огромен брой хора. Затова е важно да съберем тази информация”, категоричен е Оуен.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече