Това съобщиха от лечебното заведение.

В рамките на кампания „Евромеланома” 2020 г. от екипа на Клиниката по онкодерматология към УСБАЛО бяха прегледани общо 49 пациенти, съобщиха от лечебното заведение.

Удовлетворени сме от факта, че пациентите, които се възползваха от безплатната профилактика, бяха с конкретни, основателни проблемни образувания и бенки, както и с проблемна кожа, за която трябва да бъдат полагани грижи, обявиха от болницата.

В профилактиката се включиха родственци на пациенти с онкологични кожни заболявания. Впечатление прави, че културата за редовно използване и прилагане на слънцезащитни средства се повишава, както и отговорността за грижата към кожата. Мнението на специалистите е потърсено и от родители с деца и подрастващи за осъществяване на първи преглед на бенки.

От всички прегледани бяха диагностицирани 5 случая с кожен базоцелуларен карцином в начална фаза на развитие, с еднакво разпределение между половете и средна възраст над 55 години. Ранната диагностика при тези пациенти дава възможност те да бъдат своевременно лекувани оперативно с минимален белег, добър естетичен резултат, без да се прави компромис с отстоянието в здрава тъкан от тумора, съобразно онкологичните стандарти.

По време на кампанията бе установен и един случай с начален малигнен меланом тип „in situ“ при млад човек, като петгодишната преживяемост в толкова ранна фаза на израждане надхвърля 90% и прогнозата е много благоприятна. Всички пациенти с новооткрити кожни тумори бяха планирани за оперативно лечение в рамките на деня на прегледа.

Прегледите бяха осъществени от екип на Клиниката по онкодерматология на УСБАЛО: д-р Ива Гаврилова, д-р Наташа Цекова и д-р Николай Маджунов.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече