Бе спасен в МБАЛ „Свети Иван Рилски”-Горна Оряховица.

На сложен и рядко срещан клиничен случай за региона се е натъкнал екипът на ендоскопския кабинет към Първо вътрешно отделение в МБАЛ „Свети Иван Рилски” в Горна Оряховица, информира „Янтра Днес“. Пациентът е спасен благодарение на спешна интервенция от медиците в лечебното заведение.

На 29 юли през нощта мъжът се обадил в „Спешна помощ“ - Велико Търново с оплаквания за изхождане с голямо количество кръв. Рано сутринта бил приет по спешност в Първо вътрешно отделение на болницата, където били установени желязодефицитна анемия и ректорагия. До приемането си в лечебното заведение пациентът е бил на терапия с медикамент за разреждане на кръвта и нестероидни противовъзпалителни средства.

„Веднага бе извършена фиброколоноскопия, като в най-отдалечената част на дебелото черво бе регистриран пулсиращ артериален съд”, разказа д-р Илко Костурков, началник на Отделението по гастроентерология, който за пръв път извършил подобна интервенция. „Чрез специални ендоскопски устройства и налагане на хемостатични щипки кръвоизливът бе успешно овладян”, обясни специалистът.

Гастроентерологът допълни, че при сравняване на стойностите на хемоглобина към момента и отпреди седмица, е станало ясно, че пациентът е изгубил над 1,5 литра кръв

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече