• Туморите на главата и шията представляват около 4% от всички ракови заболявания. Хората на възраст над 40 години са изложени на по-висок риск. В световен план броят на регистрираните тумори на главата и шията расте. Симптомите обикновено са неспецифични, наподобяват простудно заболяване и рядко са причина за ранна медицинска намеса.
  • Ранното диагностициране на рак на главата и шията се отличава с много добра прогноза и постигане на продължителна ремисия. С особено голям риск са хората, които започват да пушат на 20-годишна възраст по една кутия на ден.

ОСНОВНИ РИСКОВИ ФАКТОРИ

  • 85% от туморите на главата и шията са свързани с употребата на тютюн. Пасивното тютюнопушене също увеличава риска.

Вторият важен рисков фактор е алкохолът. Когато тютюнопушенето и употребата на алкохол се комбинират, в клетките започват да възникват промени. Въпреки, че тялото има естествената склонност да се възстановява и регенерира, тези механизми спират да действат след известно време и се развива рак. Хората, които редовно употребяват или са употребявали алкохол и тютюневи изделия, трябва да се преглеждат най-малко веднъж годишно.

  • Мъжете са 2 до 3 пъти по-склонни от жените да развият рак на главата и шията. Въпреки това, честотата при жените се увеличава от няколко десетилетия, поради увеличаване на броя на пушачките.
  • Лошата грижа за устата и зъбите също се посочва като рисков фактор.
  • Лошо хранене. Диета с ниско съдържание на витамини А и В може да повиши риска от рак на главата и шията.
  • Гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) и ларингофарингеален рефлукс (LPRD). Рефлуксът на стомашната киселина в горните дихателни пътища и гърлото е предразполагащ фактор.
  • Слабата имунна система може да повиши риска от тумори на глава и шия.
  • Оралните ракови заболявания могат да бъдат свързани с полово предаван human papillomavirus/HPV (човешки папиломен вирус). Възможно е заразяването да се случи при орален полов акт. Вирусът може да засегне устата, езика или гърлото и да се превърне в една от причините за тумори в устната кухина. В последните години се наблюдава негативна тенденция, при която рак на главата и шията се диганостицира при млади хора, водещи здравословен начин на живот, неупотребяващи тютюн и/или алкохол, но с установена HPV инфекция.
Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече