„За да постъпят в COVID-19 отделенията на болниците, пациентите със съмнения за коронавирус трябва първо да бъдат прегледани от екип на Спешна помощ“, каза в предаването „Преди всички“ началникът на отдел „Епидемиология и контрол на заразните болести“ в СРЗИ д-р Ирина Гайтаневска.

„Когато човек се почувства зле, знае че е бил контактен с положителен за коронавирус, трябва да се свърже първо с личния си лекар. След това се вика екип на Спешна помощ, който преглежда пациента, ако той е съмнителен за епидемията се откарва в координационния център, там му се прави обстоен преглед, преценява се дали има нужда от изследване и към кое лечебно заведение да бъде насочен“, допълни тя.

В Координационния център всекидневно постъпва информация за свободните легла в отделенията.

Не е препоръчително пациентите да се самонасочват към центъра. Центърът работи 24 часа с екип от лекар, медицинска сестра, санитар и двама служители от РЗИ.

„Още не съм насочвала никого към Координационния център, не е добре да се смесват потоците от болни в поликлиниките“, коментира личният лекар д-р Гергана Николова.

Д-р Гайтаневска уточни, че всеки има право на достъп до центъра.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече