Първият брой на списание “Bulgarian journal of Clinical immunology” (BJCI) вече е факт. То е официален орган на Българската асоциация по клинична имунология и е наследник на издавания досега неин Годишник. Главен редактор на новата медия е проф. д-р Доброслав Кюркчиев, дмн, началник Лаборатория по клинична имунология на УМБАЛ ” Св. Иван Рилски”.

Списанието има за цел да запознае своите читатели с новите направления в клиничната и фундаменталната имунология. То стимулира публикуването на научни обзори разглеждащи определен проблем, клинични случаи с имунологична патогенеза и/или диагностика, както и авторски статии. Наред с проблемите на клиничната и фундаментална имунология BJCI е отворено и към публикации от специалисти от близки дисциплини като ревматология, педиатрия, гастроентерология, неврология и др.

„Нашите амбиции са „Bulgarian journal of Clinical immunology“ да запознава читателите със съвременната ситуация в разглежданата проблематика и да бъде една актуална трибуна, не само в рамките на България, но и в останалите страни“, обясни проф. Кюркчиев, който е един от най-уважаваните имунолози у нас.

Първият брой на списанието е посветен на мезенхимните стволови клетки и тяхната имунорегулаторна функция. Сред останалите теми, които се разглеждат, са Th17 клетките в гастроинтестиналната патология, аспекти на автоимунната патогенеза при системен лупус, ANCA асоциирани васкулити и хередитарен ангиоедем, както и нови подходи при изследването на нуклеинови киселини.

Очаква се „Bulgarian journal of Clinical immunology“ да излиза два пъти годишно.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече