Тези мерки ще се затягат още, особено ако хората продължават да не спазват предписанията на властите. Това коментира пред бТВ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му, на отделни места болниците започват да се затрудняват, а областните щабове могат да променят мерките според заболеваемостта по места.

„Но се налагат и мерки на национално ниво“, добави главният държавен здравен инспектор.

„Възможно е допълнително затягане на тези мерки, без да се стига до локдаун на населени места – това не е кой знае колко ефективна мярка. Вечерният час не е сред най-ефективните, защото създава затруднения на гражданите, но в общини, където заболеваемостта е твърде голяма, властите го правят“, каза доц. Кунчев.

Той допълни, че независимо от мащабните национални мерки, които се предприеха, на местно ниво също е оставена възможност за действие и решения.

Главният държавен здравен инспектор бе категоричен, че смесването на медицина и политика е едно от най-вредните неща в този случай. „Заведенията смята, че са нарочени и някой ги мрази, училищата смятат, че ги ограничаваме“, описа реакциите той.

„Ако нещата вървят така със сигурност ще има удължаване на извънредната обстановка“, прогнозира доц. Кунчев.

„При другите респираторни заболявания има 2-3-4 седмици пик и следва спадане. Дали ще стане така – надяваме се, но не вярвам – не се държи като типичен респираторен вирус“, допълни той.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече