Желаещите да дарят кръвна плазма за лечение на коронавирус могат да го направят във Военномедицинска академия (ВМА) без PCR тест, съобщи БНР. Лечебното заведение е едно от малкото места, в които не се изисква документ като доказателство за прекарано заболяване. В болницата е разположена нова апаратура, която е собственост на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ЕАД.

На фона на все по-големия брой заразени и преболедували коронавирус расте и броят на желаещите да дарят плазма за лечение на други пациенти. За да го направят, дарителите трябва да отговарят на определени условия, казва д-р Мария Савчева, трансфузионен хематолог в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ЕАД.

„Процедурата е следната - трябва да са минали поне 28-30 дни от последните симптоми, които са имали. Правят се съответно изследвания за наличие на антитела от клас IgG, които са характерни за преболедувалите от коронавирус, съответно кръвна картина с някои биохимични показатели, които са необходими и C-реактивен протеин, който показва евентуално наличие на някакво останало възпаление. Ако отговаря дарителят, няма отклонения в цитираните показатели, няма проблем да се осъществи даряването на реконвалесцентна плазма“.

Дарителите трябва да са от 18 до 65 години, да нямат сериозни заболявания - сърдечно-съдови, онкологични.

За да стане преболедувалият дарител на плазма, често се изисква направен положителен PCR тест като доказателство, че човекът е прекарал заболяването. На практика няма урегулиран механизъм в различните центрове за даряването й. И въпреки че на дарителите се правят всички необходими кръвни изследвания на място, в голяма част от местата се изисква положителен PCR тест. Това често отказва хората да дарят плазма, тъй като много от тях нямат такъв, а само антигенен.

Хората, които са прекарали заболяването, но нямат направен PCR тест, могат да го направят във Военномедицинска академия, където такъв не се изисква, каза още д-р Савчева.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече