Анексът към Националния рамков договор, който прави възможно издаването на направления за PCR тест от общопрактикуващите лекари, вече е в сила. До два-три работни дни ще може да започне издаването на този вид здравен документ, заяви пред Радио София д-р Николай Брънзалов, заместник-председател на Българския лекарски съюз.

За да бъде издадено такова направление, безплатно за пациента, трябва да са налични два от 11 симптома, характерни за коронавирусната инфекция - внезапна температура, суха кашлица, загуба на обоняние и др. Документът ще се издава по електронен път след телефонно обаждане на пациента до неговия лекар и снемане на анамнезата.

Изследването ще може да бъде извършвано във всяка лаборатория, която работи с Националната здравноосигурителна каса и осъществява PCR тестове. Отчитането ще бъде върнато към лекаря също по електронен път.

Личният лекар ще може да издава по своя преценка направление по електронен път за рентгенови или кръвни изследвания. Д-р Брънзалов изрази надежда в най-скоро време всички направления да бъдат в електронен вид.

Общопрактикуващите лекари няма да имат лимит за издаване на направления за PCR тест, увери заместник-председателят на Българския лекарски съюз. Той, обаче, призова всички пациенти да не злоупотребяват с тази възможност и да не натоварват допълнителни здравната система без реална нужда.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече