Общопрактикуващите лекари в Благоевград очакват софтуерните програми, които ще им позволят да издават електронни направления за PCR изследвания, предаде БНР.

Ръководството на лекарския съюз е получило уверение, че това ще стане до края на деня.

И тази сутрин пред Регионалната здравна инспекция десетки болни се редяха на опашка за направление при минусови температури. Директорът на РЗИ е отхвърлил предложението на кмета на Благоевград Румен Томов това да става във фоайето на намиращата се в непосредствена близост зала „Яворов“.

Към момента личните лекари все още нямат активирана програма за издаване на национални кодове за PCR тестове, каза д-р Дафина Тачова - председател на Регионалната лекарска колегия, като припомни, че джипитата настояват за това.

„Още от август месец общопрактикуващите лекари в страната настояват за подобно насочване на пациентите. В момента, в който нашите програми бъдат ъпдейтвани, това би улеснило значително и аз смятам, че ще стане така, нашите пациенти, които сега се редят на три опашки, тъй като те по електронен път ще получат, даже и по телефона могат да получат така наречения национален референтен номер“.

Освен за PCR изследване, по електронен път ще се дават и национални кодове за лабораторни и рентгенови изследвания, уточни д-р Тачова.

„Този въпрос също е решен. Можем да даваме направления и по електронен път също с национален референтен номер“.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече