Консултациите ще се проведат в ИСУЛ на 10, 23 и 25 март. Инициативата се провежда по повод Световната седмица за борба с глаукомата.

Безплатни профилактични прегледи за откриване на глаукома ще бъдат проведени на 10, 24 и 25 март тази година в УМБАЛ "Ц. Йоанна-ИСУЛ". Консултациите ще се провеждат от 12 до 20 часа в консултативния кабинет по очни болести в Диагностично-консултативния център на болницата. Желателно е пациентите да се запишат предварително, съобщават от лечебното заведение.


По време на прегледа ще бъде измервано очно налягане. При повишени стойности ще се определя периферно зрение и при необходимост – ще се изследва очното дъно.


Безплатните прегледи се провеждат по повод Световната седмица за борба с глаукомата. Инициативата е на Световната асоциация по глаукома. През настоящата година за първи път асоциацията се опитва да привлече общественото внимание върху този здравен проблем с отбелязването не на един ден, а на седмица.


Глаукомата е втората причина за зрителна инвалидност и слепота у нас, в Европа и в света. В България има над 70 000 пациенти с глаукома. В Клиниката по очни болести към УМБАЛ "Ц. Йоанна-ИСУЛ" годишно се лекуват средно 400 пациенти.


Ранното откриване и редовната терапия на глаукомата са решаващи за предотвратяване на загубата на зрение, което тя причинява. Рискови фактори за глаукома са: повишено очно налягане, фамилна обремененост, сърдечно-съдови заболявания, патологичен липиден профил, тютюнопушене, възраст над 50 години. Глаукомата може да засегне всяка възраст и в началото на проявата й липсват симптоми, по които тя да се открие без специализиран преглед.


Препоръката е до 50-годишна възраст профилактичните прегледи, които обхващат преценка на остротата на зрението, очно налягане и преглед на очното дъно, да се извършват веднъж годишно. След 50-годишна възраст честотата на профилактичните прегледи трябва да бъде 2 пъти годишно.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече