Това коментира един от инициаторите на MedicRON – акад. Иван Миланов.

III-то издание на националната конференция MedicRON се проведе от 7-ми до 10-ти декември в Пловдив.

В рамките на няколко дни специалисти от областта на неврологията, онкологията и ревматологията коментираха актуални теми като: Стрес, тревожност и депресия; Приложението на биологичните средства в ревматология; Първично главоболие; Имунотерапията – революция в лечението на Меркел-клетъчния карцином; Трансуретрална резекция при тумори на пикочния мехур; Имплантационна метастаза в уретрата след трансуретрална хирургия и др.

Представяме ви първи отзив от форума – на акад. Иван Миланов

Акад. Миланов, проведохте третото издание на форум MedicRON. Бяха изнесени много различни лекции. Кои от темите бихте очертали като най-интересни в областта на неврологията?

Самият аз бях впечатлен от факта, че хората проявиха много голям интерес към събитието – както нашите невролози, така и колегите онколози и ревматолозите. Това означава, че вече е дошло време за интердисциплинарни събития, на които да обменяме информация, защото за съжаление заболяванията не винаги могат да се насочат към една определена група специалисти и много често трябва да се работи в екип, интердисциплинарно. Ние така или иначе страдаме от това, че сме тясно „скроени“ в една специалност и има много неща от другите специалности, които не знаем. Затова смятам, че едно подобно събиране е много полезно за всички и това се потвърждава от нарастващия интерес към събитието през всяка изминала година. Ежегодно отчитаме ръст на участниците с 50-60 души, което говори само по себе си за полезността на форума.

Това събитие ще продължи и занапред, защото то определено има бъдеще и както вече отбелязах, доказателство за това е по-големият брой участници.

Една от сесиите бе озаглавена „Така – НЕ“. Лично на Вас какво Ви направи най-силно впечатление от този панел?

Това, което ми направи впечатление бе фактът, че грешките, които се допускат не са само в нашата специалност – неврологията. Те са навсякъде, във всяка една специалност. Допускат се грешки и това не е толкова странно, още повече – по цял свят е така. Дали ще ги наричаме „медицински грешки“ е отделен въпрос. Самият аз не обичам тази терминология, защото медицината не е математика и човек няма как да сложи пациента на един компютър и той да му даде всички отговори. Всеки може да допусне някаква грешка и то не по немарливост или незнание, а поради факта, че понякога нещата са много трудни.

Самият Вие изнесохте лекция за стрес, тревожност и депресия. На практика, с тази презентация стартира самата конференция.

Пред аудиторията представих това, че става въпрос за един кръг от заболявания, които вървят общо; стресът води до тревожност, тревожността – до депресия, хипохондрия и ред такива симптоми. Понякога обаче дори лечението на някои от тези симптоми води до подобряване на основното заболяване, стига специалистът да е наясно как да ги лекува. Лечението на целия този кръг заболявания като цяло се реализира с подходящи антидепресанти. Проблемът е, че пациентът обикновено не иска да ходи на психиатър, страхува се, поради което предпочита да дойде при нас невролозите. Това означава, че невролозите трябва достатъчно добре да познават тези състояния и симптоми, за да могат да лекуват пациента, а ако не могат – да го насочат към психиатър. Много е важно тези симптоми да се познават и от колегите от другите специалности, за да могат провеждат съответното лечение.

Какво е посланието Ви към Вашите колеги и от трите специалности?

Посланието, специално от тази лекция, която изнесох е да не забравят, че човек все пак има и емоционални преживявания, които понякога могат да се окажат водещи в клиниката на всяка една болест.

Снимки: Здравен навигатор

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече