Денят се отбелязва по инициатива на Световната здравна организация. Върху ръста на самоубийствата влияят силните социални сътресения.

Мъжете извършват повече самоубийства, докато жените правят повече опити. Върху ръста на самоубийствата влияят силните социални сътресения. Това се потвърждава и от ситуацията в Габровска област.


Данните подадени в РЗИ Габрово показват, че за периода януари-юли 2013 г. на територията на областта са извършени 19 опита за самоубийство, а 13 такива действия са завършили със смърт - 12 мъже и 1 жена.


За миналата година са регистрирани 58 опита за самоубийство, от които 24 успешни. През 2011 г. на територията на областта са извършени 62 опита, от които 24 са завършили със смърт. Най-чест способ при неуспешните опити за самоубийство е самоотравянето с медикаменти, а при завършилите със смърт – самообесването.


Суицидното действие е комплексен проблем, за който няма една единствена причина.


"Каквито и да са проблемите, чувствата и мислите на суицидната личност, те са еднакви по целия свят - чувство на тъга, на безнадеждност и безпомощност, на ниска самооценка, на вина и депресия. Изказвания като: "Не мога повече", "Аз съм неудачник", "Иска ми се да умра" не трябва да се подминават, особено когато са повтарящи се. В такива случаи трябва да се обърне внимание на конкретната личност, да се изслушат притесненията й, да се предложи емоционална подкрепа, като се акцентира на позитивните емоции. Навременната подкрепа, намеса и лечение (при необходимост) са в основата на превенцията на суицидното поведение", е мнението на специалисти.

От ляво на дясно - д-р Ходжаджакова, доц. Околийски, д-р Хинков, д-р Зарков и Бояна Асенова.


По данни на Световната здравна организация (СЗО), ежегодно в световен мащаб се самоубиват около 1 000 000 души. Тази цифра, съотнесена хронологично, показва, че на всеки 40 секунди някъде по света някой се самоубива. Опитите за самоубийство са 8-10 пъти повече. Суицидите са петата поред причина за смърт сред хората, след сърдечните заболявания, туморите, инсултите и нещастните случаи.


Според обобщена статистика на Национален център по обществено здраве и анализи, през миналата година са направени 2982 опита за самоубийство, като 763 от тях са завършили със смърт. За сравнение, през 2011 опитите са били доста повече - 3153, от които 796 са били с фатален край. Противно на мнението, че повече самоубийства стават през зимата, когато е студено и мрачно, данните от последните години сочат, че няма ярко изразена сезонност и дори повече опити се правят през летните месеци.


Според изследвания, психичните разстройства и заболявания са водещи фактори за суицидно поведение. Най-висок е рискът при лица с депресия, следвана от алкохолизъм, наркомании, шизофрения. Опитите за самоубийство са най-чести по време на криза.

Световен ден за превенция на самоубийствата.

Доклад на д-р Наков.

В кои държави се стига по-често до самоубийства?

Голяма част от хората мислещи за самоубийство, страдат от психични разстройства.

Д-р Наков.

Някои от основните аспекти на програмата.

Сътрудничеството с медиите също има сериозно значение за доброто функциониране на програмата.

От съществено значение е и обучението на общопрактикуващите лекари.

Доц. Околийски и д-р Хинков.

Повече за проблема със самоубийствата, представиха от НЦОЗА.

Какво сочи статистиката за самоубийствата в България?!

Снимки: Zdravennavigator

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече