Как добрата грижа за пациента помага на лечебния процес?

На 13.12.2017г. във ВМА се състоя официално откриване на проекта „Психосоциална, медицинска и правна подкрепа на пациенти със заболявания на кръвта и млечната жлеза”. Той стартира благодарение на инициативата и съвместната работа на началник отделение по хематология д-р Камелия Милчева и клиничния психолог д-р Велислава Донкин, със съдействието на клиниките по хематология и гръдна хирургия на ВМА, Център по психично здраве и превенция на ВМА, сдружение „Лимфоми” и с любезната подкрепа на Българското медицинско сдружение по хематология.

На събитието присъстваха медицински персонал от онкологичните клиники, както и от други специалности (патолози, реаниматори), пациенти и журналисти. Интересът към темата беше изключително голям.

Програмата цели подпомагане адаптирането на пациентите към процеса на боледуване, адекватната правна, социална и медицинска ориентация, осъществяването на психологична подкрепа и улесняването на пациентското съдействие в терапевтичния процес.

Ръководителят на клиниката по хематология и онкология проф. Юлиян Райнов модерира срещата, като първо даде думата за приветствено слово на началника на ВМА проф. д-р Мутафчийски.

Той, от своя страна съобщи, че в началото на следващата година ще бъде създадено отделение за Немедицинска грижа във ВМА. В него освен пациентите и техните близки, помощ и психологическа подкрепа ще получава и медицинският персонал „подложен на този психически изпепеляващ труд”, както се изрази самият той.

Като съмишленик на този проект, Българското медицинско сдружение по хематология, в лицето на председателя проф. Маргарита Генова прояви готовност за съвместно и повсеместно съдействие като потвърди значимостта и необходимостта от случващото се. Ето какво сподели специално за Здравен навигатор проф. Генова:

„Това е проект, който е изключително навременен и полезен и няма как Дружеството, представлявано от мен, да не застане зад него, като подкрепата ни няма да е само символична, а с цялата експертиза на членовете си. Това може да стане със специализирани лекции, с привличането на други колеги, с разпространението на информацията за този проект, всичко, което е в рамките на възможностите ни”.

Проф. Георги Бойчев, онколог от клиниката по гръдна хирургия, сподели една сентенция – Ние лекуваме не тумора, а човека. С нея той отново обърна вниманието към психологическия и социален ефект на злокачественото заболяване върху пациента и неговите близки. В допълнение към пакета специалисти, които трябва да се грижат през цялостния лечебен и оздравителен процес, той спомена и теолог.

Срещата продължи с две лекции. Д-р Камелия Милчева говори за основните репери в програмата, която освен диагностична информация включва извънболнични, но доста важни теми като хранене, грижа за кожа и коса, арт-терапия, йога, правна информация и изключително важната стволово-клетъчна трансплантация. Втората част беше всъщност първата презентация за пациенти: „Злокачествени заболявания в хематологията”, чиято цел беше да запознае болните с особеностите на хематологичните заболявания, стадиране, индекси и абревиатури, които често остават неразбрани в болничните епикризи. Възникването на идеята за този проект тя сподели пред нас:

„Първоначалната идея дойде, когато един ден, разхождайки се по коридора, на пейките пред пациентските стаи, болни коментираха помежду си кой как се лекува: На мен защо не ми включват червеното; защо не ми включват синьото... и в един момент си дадох сметка, че те получават много погрешна информация един от друг, добиват погрешни очаквания и виждания за заболяването си, коментирайки помежду си, а не с нас – лекарите. Същевременно ние нямаме време за тях, тъй като сме обременени с много документална информация, която трябва да обработваме ежедневно. Тогава си дадох сметка, че ние като че ли не оценяваме какво точно се случва с тях по време и след химиотерапията, т.е., връзката лекар-пациент се губи. Още повече информацията с психолога, която получавах впоследствие, ми помагаше много често да разбера защо един пациент не съдейства за лечението си, защо друг не иска да лежи в болницата, а трети – се чувства по-сигурен тук.”

А защо проектът включва само хематология и гръдна хирургия?

„Аз съм хематолог, идеята е моя и първите колеги, които откликнаха бяха от гръдна хирургия. Но проектът е отворен. Може да бъде посещаван от всички пациенти с онкологични заболявания, тъй като ефектите, усложненията от химиотерапията, било то солиден тумор или лимфопролиферативно заболяване, са едни и същи”.

Какви резултати очаквате? Подобрение в какво?

„В спокойствието и увереността на пациентите, че правим всичко за тях, че избираме правилното лечение и са наясно със своята диагноза. От диагностицирането, през психологичната подкрепа до тяхната правна защита”.

Д-р Донкин завърши срещата с емоционални думи за тежкия период на адаптация и психологическа нагласа след диагностицирането и прочете прочувствен откъс на Е.Е. Шмит от „Оскар и розовата дама”.

Д-р Донкин, защо чак сега?

„Това е плод на дългогодишни усилия и работа, но за съжаление, на отделни места, при отделни хора – предимно психолози или лекари, които имат чувствителност към проблематиката. Те се опитват малко по малко да прокарват пътека, която е световна тенденция, но България все още бавно се движи в тази посока, може би защото все още нямаме високо ниво на здравна култура, особено касаеща психологичното здраве. Дано това се превърне в една нормална практика, а не само отделни проекти”.

По време на двете лекции силно направи впечатление топлият, позитивен тон, думи, казани с ведрина, не с делова формалност като пред тежка присъда, затова няма как да не попитаме д-р Донкин до каква степен отношението и позитивната нагласа на медицинския персонал влияе върху лечебния процес?

„Това е изключително важно. Ние работим много време заедно с лекарите от нашата болница и това е дало своите ефекти. За съжаление у нас никой не обучава лекарите в нито един етап от тяхното следване и специализация как да бъдат съпричастни без да прегорят и как да бъдат дистанцирани без да изглеждат груби. Но за пациента това е от изключително значение“.

Анелия Николова


Снимки: Здравен навигатор

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече