През миналата година са регистрирани 155 нови случая. От тях 13 са сред деца. Днес това не е просто болестта на бедните, както се приемаше в миналото, казват специалисти.

Има ново увеличение на броя на болните от туберкулоза, след спада в края на 80-те години на миналия век. През миналата година са регистрирани 155 нови случая, от които 13 са деца. Това обяви д-р Петър Генов, управител на бившия тубдиспансер във Варна, сега Специализирана болница по белодробни заболявания.


Последните данни сочат, че няма пощадени възрастови групи. За разлика от предишни години, когато се коментираше, че това е болестта на бедните, сега ситуацията е различна. Застрашени са страдащите от онкологични заболявания, ХИВ, ХБН, наркомани, пациенти с хронични белодробни заболявания, без значение от социалния им статус. Туберкулозата се предава по въздушно-капков път и е заболяване на белите дробове, което обаче може да засегне всеки друг орган в човешкото тяло.


За миналата година има 13 такива случая - открита е туберкулоза на плевра, на кости, на черва и на пикочно-половата система.


"Първите симптоми са много неспецифични - температура, и то лека до 37,5 градуса, суха кашлица, отслабване на тегло, безапетитие. Много често такива пациенти първоначално попадат на други специалисти, докато стигнат до нас", коментира д-р Генов. Повечето пациенти обикновено идват, когато болестта е в напреднал стадий.


По думите на д-р Генов има достатъчно клинични пътеки, но не са добре остойностени. По-сериозният проблем е, че т.нар. делегирани бюджети не са съобразени нито с броя на преминаващи болни, нито с медицинските стандарти.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече