Най-големият проблем при болните от пулмонална хипертония е късното диагностициране.

В България, диагнозата на рядкото заболяване може да отнеме около три години. Това стана ясно по време на специализирана кръгла маса "Предизвикателства пред пациентите с пулмонална хипертония в България", която се проведе в Университеска болница "Света Екатерина". По думите на Националния консултант по кардиология и зам. директор на болницата, късното диагностициране е свързано с непознаването на симптомите на болестта. 1/3-та от пациентите, на които е потвърдена рядката диагноза са дошли първоначално с грешна такава.У нас са регистрирани 70 болни, 24 от които са членове на "Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония", съобщи Наталия Маева от организацията. Тя обясни още, че в Европа лечението на болестта се извършва с лекарства от групата на простеноидите, които се вливат интравенозно. У нас, обаче, лечението се извършва с четири медикамента на таблетки.


Наталия Маева представи международно проучване за нуждите на пациентите с ПХ и хората, полагащи грижи за тях

Председателят на Националната пациентската организация д-р Станимир Хасърджиев пък обясни, че ще продължи борбата за наличността на необходимите лекарства за болните. " Нелекуването на едно заболяване е в пъти по-скъпо от лекуването му, дори с най-скъпите лекарства, тъй като появяващите се усложнения водят до по-големи разходи, нужни са придружители и накрая отново обществото страда", обясни той. По думите му, у нас да си диагностициран като болен от пулмонална хипертония е равносилно на присъда.


Пенка Георгиева заяви, че държавата е абдикирала от задълженията си по отношение на малкото болни от ПХ

"В България белодробна трансплантация е възможна. Имаме експерти, но нямаме държавна работеща политика за донорството". Това каза Пенка Георгиева от пациентски организации "Заедно с теб" и пожела на пациентите да имат сили и дъх, за да могат да казват най-хубавите думи на своите близки-" Обичам те!"


Доц. д-р Николай Димитров, Национален консултант по кардиология и зам.-директор на Университетска болница "Света Екатерина"

Доц. Димитров, какво заболяване е пулмоналната хипертония?
Това е хетерогенно заболяване, което е в областта на кардиологията и на пулмологията. Това създава както предимства, така и недостатъци, какъвто е по-късното поставяне на правилната диагноза.

Казахте, че около три години отнема обикновено пациентът да стигне до правилния лекар...
За съжаление, такава е статистиката. Ако пациенът е в състояние да дойде бързо в специализирана болница като нашата, диагнозата е вече въпрос на часове. Проблемът е, че болните обикновено не могат да стигнат до нас от ходенето по т.нар. хоризонтала- общопрактикуващ лекар, областни кариологии...Най-накрая сами намират пътя до нас.

Как да разберат хората, че трябва да потърсят вас? Какви са симптомите, за които трябва да внимават?
Това не е заболяване, което можете да получите внезапно. Няма да вземете мерки, защото ви е заболяло нещо. Трябва редовно да минават на профилактични прегледи. Най-честите симптоми са свързани със задъхване, посиняване на устата, учестено дишане... Каквото и да се говори, достъпът до специалист е доста улеснен, тъй като можете да си намравите преглед при всеки един кардиолог. Не е нужно да чакате с месеци, както се случва в Европа и Америка.

Скъпо ли е лечението на това рядко заболяване?
Не мога да кажа цифри. Това, което мога да ви уверя, е че като национален консултант по кардиология, аз отговарям на запитването, което съм получил в рамките на същия ден. И не само за това заболяване-в рамките на денонощие отговарям на мейлите си, защото става въпрос за живи хора и човешки съдби...

Виляна Павлова
Снимки: zdravennavigator.bg

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече