Българското дружество по ревматология отпразнува 35 години от своето създаване.


Национален конгрес по ревматология се проведе в периода 31 май – 3 юни в Правец. Събитието отбеляза и 35 години от учредяването на Българско дружество по ревматология (БДР). Председателят на дружеството, проф. Румен Стоилов приветства присъстващите като изрази надежда, че при настоящите 130 ревматолози в страната скоро ще се присъединят и 50-те настоящи специализанти. На събитието присъства и един от доайените в българската ревматология – първият секретар на Дружеството проф. Детелин Димов, който изнесе лекция за новите терапии и оценъчни подходи при подагра и модерира първата научна сесия.


На Конгреса се представиха най-новите постижения в областта на ревматологията, дискутираха се широко всички представени теми и се даде възможност за обмяна на опит между утвърдените специалисти и младите им колеги. Научната програма включи изследователски тези, обединяващи достиженията на световните практики и съвременния клиничен опит в България. Програмата беше също така наситена със сателитни симпозиуми на водещите фармацевтични компании, които запознаха специалистите с модерните и бъдещи технологии и лекарствени разработки.

От ляво надясно: проф. Румен Стоилов, председател на БДР; проф. Рашо Рашков, почетен председател на БДР и проф. Златомир Коларов, зам.председател на Дружеството. Очаквайте техните коментари за събитието.

В Конгреса се включиха и изтъкнати професионалисти от други специалностти – имунология, неонатология, дерматология, ендокринология и кардиология, които допринесоха за комплексното разглеждане на ревматологичните заболявания в контекста им на системни заболявания с полиорганова увреда. Също така участие взеха и чужди специалисти от Русия, Румъния, Македония и Великобритания.

проф. Арман Постаджиян, председател на Дружество на кардиолозите в България (ДКБ)

проф. Доброслав Кюркчиев, началник лаборатория по Клинична имунология, УМБАЛ "Св. Иван Рилски"

проф. Евгения Христакиева, началник Клиника по Кожни и венерически болести, УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович", Стара Загора

Сред разглежданите теми най-широко застъпени бяха Ревматоидния артрит (РА), Анкилозиращия спондилит (АС), Псориатичния артрит (ПсА) и Остеоартритът (ОА), за които се прие и консенсус за лечение. Не бяха подминати и някои редки болести като гигантоклетъчния артериит, болест на Бехчет, синдром на CANDLE. На Системният лупус (СЛЕ) също се обърна необходимото задълбочено внимание и се представиха новите терапевтични методи. В края на Конгреса се открои една обща нагласа за персонализирано лечение на пациентите с ревматологични заболявания и по-широка колаборация със специалистите от другите обрасти в медицината.


Очаквайте повече за Конгреса и сателитния симпозиум на EGIS, както и електронно списание „Ревматология”.

Снимки: Здравен навигатор
Автор: Анелия Николова

Още от Ревматология

Няма статии в тази категория

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече