Това казва д-р Ива Гаврилова, тазгодишният носител на наградата на МОРЕ за принос в клиничната онкология.

Д-р Ива Гаврилова (УСБАЛО) през тази година получи наградата на конференция МОРЕ за принос в клиничната онкология, както вече ви информирахме.

Д-р Гаврилова работи в Онкодерматологичната клиника на УСБАЛО в София. По специалност е „Хирург“ и „Онколог“. Занимава се с кожни тумори, като практикува в областта вече близо 17 години. Казва, че повече се възприема като онколог, тъй като в Клиниката, в която работи имат уникалната възможност да извършват не само оперативна дейност, но и са ангажирани със ситемното лечение и проследяване на пациентите.

За последните 3 години е правила специализация по „Пластична и реконструктивна хирургия“ във Франция, тъй като това е допълнителен ресурс, който подпомага работата й.

Д-р Гаврилова, на МОРЕ 2018 Ви бе връчена наградата за принос в клиничната онкология. Какво означава този приз за Вас?

Сама по себе си номинацията е голяма чест; нещо, което не съм очаквала и изключително много се развълнувах. Да съм номинирана на форум за онколози като онколог, е изключително приятно чувство. Аз съм трето поколение онколог, закърмена съм с чувството към тези пациенти и това, за което колегите говореха – за водещата сила при всеки един от нас, го нося в себе си, така че една такава награда, на фона на толкова достойни кандидати наред с мен, може само да ме ласкае.

Какво бихте пожелали на Вашите по-млади колеги?

Бих казала, че Онкологията има нужда от млади кадри! Има много талантливи хора, за които държавата трябва да осигури условия на работа. Онкологията е сфера в медицината, която се развива и тепърва ще се развива. Затова енергията на един млад човек би била само от полза, така че бих била щастлива, ако има много нови лекари, които да се включат към екипите ни, тъй като не сме много, въпреки мащабността на проблема. Много се надявам и бих пожелала на всички да черпят ресурси и знания от световния извор зад граница, а впоследствие да ги прилагаме тук и да правим медицина заедно.

Бихте ли споделили какви са Вашите бъдещи творчески/професионални планове?

Те са в две посоки. Едната посока е чисто практична и хирургична – започвам да се занимавам с реконструкции на гърди при оперирани от онкологични заболявания жени, тъй като независимо от големия поток пластични хирурзи, смятам, че това е ниша, която трябва да се изпълнява и от онколози, с онкологичен поглед.

Освен това, започвам да въвеждам нова техника за реконструкция на външно ухо, която до този момент не е правена в Източна Европа.

Това е единият ми проект, който се надявам да бъде успешен. Другият проект е популяризиране на редки, злокачествени кожни болести и изграждане на мрежа между онкодерматолозите и всички специалисти, които се занимават с тях. Проблемът е належащ, независимо, че става въпрос за редки заболявания. Тези пациенти много страдат от забавяне на диагностиката и на лечението. Освен това, лечението им често е с ограничени възможности и изисква опит и познания. Затова част от колегите сме обединили сили, за да популяризираме проблема, да обособим експертните центрове, които не са малко в България и да можем по-лесно да колаборираме помежду си. Целта ни е да обучаваме млади кадри и да помагаме на всеки специалист, който има нужда от консултация, за да бъде ефективна и своевременна диагностиката и лечението на нашите пациенти.

Мария Радмилова

Снимки: Здравен навигатор

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече