Това коментира проф. Здравка Валерианова, директор на Националния раков регистър.

(От ляво на дясно - д-р Далал Ал-Зайат, д-р Александър Герасимов, доц. Иглика Михайлова, проф. Здравка Валерианова и д-р Ева Диманова)

Като цяло, малко по-висок е делът на заболелите мъже спрямо жените. Изчислените случаи по данни на Globocan 2018, са 35 378 без немеланомен карцином на кожата (19 751 при мъжете и 15 627 при жените). 19 139 са умиранията – 11 193 при мъжете и 7946 при жените.

9 на сто е нарастването на новозаболелите и 6,3 на сто на починалите от рак през 2018г., спрямо 2013г. 83 849 пациенти са преживели 5-години с диагнозата рак в страната, от които 13 179 са тези с рак на женската гърда и 10 186 – с рак на простатата. Тези данни изнесе днес проф. Здравка Валерианова, директор на Националния раков регистър, по повод 4 февруари – Световния ден за борба с онкологичните заболявания.

Най-често срещаните локализации при мъжете са ракът на простатата, на белия дроб, дебелото черво и пикочния мехур. При жените водещи са ракът на гърдата, тялото на матката, дебелото черво и маточнота шийка. Най-висока е смъртността от рак на белия дроб (25,7%) и женската гърда (16,4%) при двата пола заедно.

Нарастването на злокачествените новообразувания се дължи главно на няколко фактора, включващи нарастване броя на населението по света и неговото застаряване, както и на фактори, свързани със социално-икономическото развитие на отделните общества, техния начин на живот и бит.

В световен мащаб новорегистрираните случаи на рак са над 18 милиона, а умиранията от ракови заболявания превишават 9 милиона.

Специалистите за поред път обърнаха внимание и на обстоятелството, че е необходима програма за контрол над злокачествените заболявания; национална скрининг програма за тези заболявания. Липсата на такава е причина за късното им откриване и високата смъртност от тях.

Снимка: Здравен навигатор

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече