Над 92 000 души губят в битката с болестта всяка година.

Днес по инициатива на Българското урологично дружество се коментира темата „Съвременни методи за лечение и диагностика на рак на простатата“. Поводът бе провелия се XIII Национален конгрес по урология, който се състоя от 30.05 до 01.06.2019 г. в Правец. Научното събитие обедини представители на водещи специалности като урология, образна диагностика, нефрология и онкология, които демонстрираха най-новите методи за диагностика и лечение на онкоурологичните заболявания и дискутираха иновативните и неинванзивни решения в областта на урологията.

Специалисти представиха актуална информация за рака на простатата, който е най-често срещаното онкологично заболяване при мъжете с тенденция за нарастваща заболеваемост. Доц. д-р Марин Георгиев, началник Клиника по урология към УМБАЛ „Александровска” и председател на Българското урологично дружество обясни, че заболяването представлява значителен и дългосрочен здравен проблем за населението в Европа. Данните сочат, че ракът на простатата е третата водеща причина за смърт, свързана с онкологично заболяване. Доц. Георгиев съобщи, че повече от 2 млн. европейци живеят със заболяването. Броят на новодиагностицираните пациенти в държавите от Стария континент е нараснал до 417 000. Всяка година в Европа умират над 92 000 души от болестта. Годишните разходи за простатния карцином възлизат на 9 млрд. евро, като здравното обслужване възлиза на 5,8 млрд. евро.

„Разликата в преживяемостта на пациентите в Източна и Западна Европа достига до 40%. Това е неприемливо и се дължи на разликите в качеството на лечение и ранната диагностика“, каза още доц. Георгиев. Според Европейската асоциация по урология за скрининг и ранна диагностика ранното откриване на рака на простатата, в комбинация със съвременните методи на лечение понижава раково обусловената смъртност до 20-30%. Ранното откриване на заболяването освен това намалява риска пациентът да се диагностицира в напреднал или метастатичен стадий, а PSA скринингът трябва да се прави при мъже на 40-45-годишна възраст, за да се определи рискът и да се адаптира по-нататъшно проследяване.

Ракът на простатата няма характерни симптоми, по които да се постави точна диагноза. Много често те се откриват при профилактични прегледи. Рискови фактори са възрастта, семейната история, етническата принадлежност, генетичните фактори и факторите от околната среда, както и тютюнопушенето и употребата на алкохол в големи количества.

Мъже, които имат първа степен роднини (брат или баща) с рак на простатата, са с два пъти по-голям риск от развитие на болестта. Освен това, честотата на рака на простатата ескалира драстично с увеличаване на възрастта.

В срещата се включиха проф. д-р Петър Панчев, ръководител направление „Онкоурология“ към УМБАЛ „Александровска“ и доц. д-р Красимир Янев, ръководител направление „Лапароскопска урология“ към УМБАЛ „Александровска“. Те акцентираха върху необходимостта от конкретни мерки за намаляване различията между по-ниската заболеваемост и по-високата смъртност в България и върху предоставянето на равен и безплатен достъп на всички пациенти показани за радикално хирургично лечение до съвременната минимално инвазивна простатектомия (лапароскопска/роботизирана). Медицинските специалисти представиха също и възможностите на роботизираната хирургия за пациентите с простатен карцином и предимствата спрямо стандартните операции, тъй като се приема за минимално инвазивен метод, осигуряващ на пациентите бързо връщане към нормален живот.

Лекарите от Българското урологично дружество препоръчаха още и подкрепа на панeвропейската програма за повишаване на информираността за рака на простатата и иницииране и прилагане на програми на национално ниво, определящи рака на простатата като приоритет.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече