Под този надслов премина тази година MedicRON, обяви един от инициаторите на събитието – проф. д-р Галина Куртева, ръководител Клиника Медицинска онкология в УСБАЛО-София.

Проф. Куртева, бихте ли направили равносметка на станалата вече традиционна конференция MedicRON, която се проведе от 5-ти до 8-ми декември в Пловдив?

Тазгодишната конференция беше под егидата – Поглед към бъдещето. И още при откриването на форума започнахме с нови технологии, нови терапевтични модели и пр. Идеята на всеки от презентаторите, независимо от коя специалност беше да се докосне и да търси най-новите възможни терапевтични резултати в тази посока. И действително бяха презентирани материали, които доказваха тенденции на лечение, онколитични вируси, 3D принтинг – един фантастичен проект на колегите от Генетична лаборатория, които бяха представени от д-р Стоян Бичев. А също – новата генна терапия, представена от доц. Борислав Борисов. Проф. Минчев ни говори за T-CAR и BiTE технологиите. Аз също засегнах този проблем. Т.е. говорихме за новите възможности за терапия в онкологията.

Освен това, в неврологичната сесия се видя, че вече има изследване и маркери, които определят болковите дразнения, както доц. Решкова потвърди. Връзката с всички тези процеси, с цитокини, с моноклонални и антигенни структури.

Другото, което също е интересно, че настъпва развитие и то в положителна посока – сестринската сесия, която се оказа един дискусионен панел, с много проблеми, които момичетата се мъчеха да разискват и да решават. Сестринската сесия набира все по-голяма скорост, включват се вече и невролози, и ревматолози. Презентациите стават все повече, като сестрите заемат почти една зала и цял един ден.

По отношение на представените материали във фирмените симпозиуми – те също се придържаха към най-последните клинични проучвания, техните резултати, възможности за терапевтични модели, така че ние изпълнихме мисията и идеята на тази Академия. Финализирайки тази конференция трябва да започнем подготовката на следващата. С акад. Иван Миланов вече сме нахвъряли някои нови области, но това трябва да се дискутира с всички колеги, за да сме сигурни, че сме на прав път, за да може подготвим още по-интересни сесии на мултидисциплинарния екип какъвто се оказа нашият.

Бихте ли разказали малко повече за все по-често коментираните T-CAR и BiTE методи, за които се говори и на Вашия форум.

Това са нови технологии, които вече са при нас. Оказва се, че колегите от специалност Хематология, които са авангардисти по отношение на високодозови режими, на възможностите за лечение на хемопатиите, вече разполагат чрез контакти с фармацевтични компании, с възможност за адаптиране на тези събрани от пациента Т-клетки, които вече се провокират да могат те самите да доведат до унищожаване на прицела, който е определен предварително.

BiTE технологията е още по-интересна, защото се оказва, че т. нар. адаптиран и активиран Т-лимфоцит, поема функцията на „клетъчен убиец“. Т.е. на „убиец“ на тумор с представен антиген. Но най-авангардното в тази технология е, че тя ще позволи и модел на терапия, която е с различно естество. Би трябвало да бъде комбинирана по този метод, но това е въпрос на бъдеще, защото последното, с което се срешнах при BiTE технологиите и T-CAR, наблюдавана е първична резистентност към подобно лечение. Т.е. може би и там все още всичко не е ясно и уточнено.

По отношение на новите, авангардни методи, най-интересното за мен бяха онколитичните вируси. Докладът бе изнесен от един от най-добрите вирусолози от страната – проф. Златко Кълвачев. Той премина през повечето групи, които са използвани, премина през това, че тази терапия е вече предстояща, че много от тези препарати за онколитична вирусна терапия вече са регистрани и аз се сетих, че докато търся информация за новите, съвременни начини за лечение, намерих подобна комбинация на антивирусна имунотерапия, което също е ново направление.

Доц. Борисов от своя страна ни „прехвърли“ в съвсем друга посока – към генната терапия, която е още по-авангардна и вече съвсем индивидуализирана; такава, когато „играч“ в терапията е самият пациент. Т.е. на него вече се определя неговото място като лице в поетапното структуриране на тази индивидуална генетична терапия. Имаше и едно фантастично представяне на български проект за 3D принтиг, на база високата интелигентност на няколко момчета, водени от д-р С. Бичев и проф. А. Савов, които определено се насочват към една област, която е съвсем нова, авангардна и определяща бъдещето в много посоки.

Цялото интервю ще може да прочетете в декемврийския брой на списание „Здравен Навигатор-Онкология

Снимки: Здравен навигатор


Мария Радмилова

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече